Friday, June 7, 2024

SMK Batu Anam Segamat


Jpeg File 



Png file transparent background

 



Alumni SMK Batu Anam 2003- 2007 .. Kelas tingakatan 1 biru 2003, 2 biru 2004 , 3 biru 2005 , 

4 Sains 2006 & 5 Sains 2007..


Sekarang nama sekolah sudah di tukar kepada SMK Dato' Ahmad Arshad



original picture



 Reka Bentuk logo SMK Dato Ahamd Arshad klik Sini


Saturday, June 1, 2024

Friday, May 31, 2024

BUAH POKOK KARI (Murraya koenigii)



 BUAH POKOK KARI (Murraya koenigii)

Pokok kari (Murraya koenigii) turut dipanggil daun kari atau karapulei memang terkenal dengan daunnya sebagai perisa dalam makanan terutama dalam membangkitkan aroma gulai kari! 

Selain itu, daunnya yang muda juga sering dijadikan ulam-ulaman untuk dimakan bersama nasi putih bagi meningkatkan selera makan.

Pernah tak tengok atau dengar buah kari biasa kita tahu daun kari di jadi bahan tambahan untuk buat kuah kari.

Mungkin ada yang pertama kali tengok buah kari macam buah ceri kecil-kecil warna hijau yang telah masak akan berwarna ungu.

Bila pokok kari betul-betuk matang dan subur baru buah kari akan wujud. Mengikut kajian buahnya boleh dimakan akan tetapi biji benihnya dikatakan beracun.

Disebabkan itu buahnya yang ranum ini tidak di ganggu serangga atau burung.


Sunday, May 26, 2024

CIKU

 



Nama Biasa : Ciku (Sapodilla)
Nama Tempatan : Ciku, Sawo
Nama Saintifik : Manilkara achras (Mill.) Foeberg.
Keluarga : Sapotaceae

Asal :
Ciku merupakan sejenis buah tropika yang berasal dari Amerika Tengah. Pokok ciku didapati ditanam di hampir semua negeri-negeri di kawasan tropika seperti India, Afrika, Kepulauan Indies, Filipina, Malaysia, kawasan tropika dan sub-tropika Amerika.

Kawasan Utama Tanaman :
Negeri-negeri utama penanaman ciku di Malaysia ialah Terengganu, Pahang, Perak, Johor dan Melaka.

Kegunaan :
Biasanya buah ciku enak dimakan segar dan merupakan buah yang berkhasiat. Buah ciku boleh diproses kepada beberapa jenis hasilan yang berpotensi untuk dikomersialkan.











Saturday, May 25, 2024

Bunga Kucai (Chinese Chive)

 








Kucai atau nama botani: Allium tuberosum ialah daripada gugusan tanaman bawang yang sesuai untuk ditanam untuk tujuan hiasan (ia berbunga) dan sebagai sayuran. Kucai berasal dari Shanxi, ditanam dan ternaturalisasi mana-mana di Asia dan seluruh dunia.


 Kucai boleh hidup di bawah panas matahari ataupun di teduhan. Jika kemarau sedikit-sedikit juga tidak mengapa kerana bawangnya masih ada. Sama seperti bawang, kucai ada akar berbawang dan daun. Bawang tersebut boleh bercambah dengan cepat sehingga beberapa tahun dan ini cara yang terbaik untuk menyemai kucai. Selain itu, kucai juga boleh ditanam dari bijinya.

 Kucai dituai dengan cara memotong bila diperlukan. Potong yang bahagian luar dan tinggal daunnya 2 inci dari paras perdu. Ia akan tumbuh kembali dengan baik. Kucai yang ditanam dari biji seharusnya dituai selepas setahun, atau pun setelah ia berbunga. Ini adalah untuk membiarkan ia mempunyai akar yang kukuh. Kucai berbunga di hujung musim bunga (di negara 4 musim) dan sekali lagi di bulan Julai. Kalau menanam kucai untuk di makan, bunganya perlu dibuang utk menggalakkan pertumbuhan daun sahaja.