BUAH POKOK KARI (Murraya koenigii)
Pokok kari (Murraya koenigii) turut dipanggil daun kari atau karapulei memang terkenal dengan daunnya sebagai perisa dalam makanan terutama dalam membangkitkan aroma gulai kari!
Selain itu, daunnya yang muda juga sering dijadikan ulam-ulaman untuk dimakan bersama nasi putih bagi meningkatkan selera makan.
Pernah tak tengok atau dengar buah kari biasa kita tahu daun kari di jadi bahan tambahan untuk buat kuah kari.
Mungkin ada yang pertama kali tengok buah kari macam buah ceri kecil-kecil warna hijau yang telah masak akan berwarna ungu.
Bila pokok kari betul-betuk matang dan subur baru buah kari akan wujud. Mengikut kajian buahnya boleh dimakan akan tetapi biji benihnya dikatakan beracun.
Disebabkan itu buahnya yang ranum ini tidak di ganggu serangga atau burung.
No comments:
Post a Comment